Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Spoon Festival

September 22, 2018 - September 23, 2018

Euro155

Spoon Festival

Come and learn and share the pleasure of carving wooden spoons in Landgoed Welna in the Veluwe. Visit www.lepelfeest.nl for more information and to register. As this festival is taking place in the Netherlands, Dutch will be the main language of instruction. However hands on instruction often needs very few words, so don’t let that put you off.

Information about the instructors in Dutch

Sjors van de Meer : Vers-Hout
Afkomstig uit de wereld van het natuurbeheer.
Het hout ambacht geleerd bij Meubelmakerij Kopshout in Nijmegen.
Later; Van drooghout naar VersHout!
Van strakke zwaluwstaarten uit glad geschaafd beuken naar stoelen en lepels uit vers gespleten rondhout.mStoelen en krukjes maak ik al jaren uit vers hout. Die maak ik dan vooral op de schaafbok met het haalmes.
Het lepelsnijden kwam een jaar of vier geleden op mijn pad door een samenloop van de herdruk van het boek van Wille Sundqvist en een ontmoeting met Jan Harm van Hout van Bomen. Dubbel geïnspireerd ben ik toen begonnen met snijden. Dolblij was ik met mijn eerste lepel (een ruw stokje met een hoekig kommetje er aan).
Ondertussen ben ik vele lepels en ervaringen verder. Die ervaring deel ik graag met cursisten in de VersHout cursussen welke ik samen met Job Suijker geef. We werken dan graag in ‘ons’ bos in Almen (nabij Zutphen), maar ook zijn we regelmatig te vinden in een filiaal van ‘de Beeldhouwwinkel’, waar we graag mee samenwerken.
Ik vind het meer dan geweldig om nu samen met anderen het lepelsnijden in Nederland meer bekendheid te geven. Eigenlijk zou iedereen dit prachtige ambacht moeten leren!
Leve het Ambacht!
Jan Harm ter Brugge : Hout van bomen
Ik ben opgeleid als product- designer en docent.
Begin 2000 kwam ik door een aantal toevallen via Drew Langsner (country workshops) en Mike Abbott in Engeland in contact met de eeuwenoude tradities van het werken met vers hout van echte bomen.
Ik snij sinds die tijd lepels, maar heb het lepelsnijden pas echt ontdekt na een zomer in Zweden, waar ik gewerkt heb bij Wille Sundqvist in Zuid Lapland en zo kennismaakte met het Zweedse ‘Träslöjd’. Dat was een diepgaande onderdompeling in de cultuur van boeren die zelf hun spullen maken: Van houtteer tot zeilboten, grasharken, schalen, en: Lepels.
Een lepel is voor mij een metaforisch ding waarmee we intensief contact hebben: In de hand houden, scheppen, in de mond steken: Het moet allemaal kloppen. Ik vind dat eindeloos boeiend.
Maurits Sengers : Eemlepel
Ik groeide op met de Limburgse bossen en heidevelden in m’n achtertuin en de Maas voor de deur. Houtsnijden was een vanzelfsprekende bezigheid; uren met m’n mes houtjes bewerken en gezichtjes snijden.
En nu in mijn werk als grafisch vormgever, in mijn bedrijf Vormkracht, werk ik vooral met digitale hulpmiddelen. Toen ik in 2015 aan een project werkte waarin groene & duurzame initiatieven in Amersfoort in kaart gebracht werden ontwierp ik een placemat waarin al deze initiatieven zichtbaar werden. En tijdens het vormgeven realiseerde ik me dat ik zelf ook een plek op die kaart wilde hebben met mijn eigen lokale project. Zo ontstond Eemlepel vanuit een oude passie; een project op het snijvlak van sociaal, lokaal en groen.
Een boom is zoveel meer dan een leverancier van groen en schaduw; van brandstof voor open haard of biomassa centrale. Het hout uit je achtertuin kan ook betekenis krijgen door er iets van te maken, en er is voor mij niets mooier dan met je handen een houten lepel snijden! Met eenvoudig handgereedschap en een vaardigheid die duurzaam groeit geef ik met Eemlepel workshops lepelsnijden in en rond Amersfoort, maak ik verbinding met andere lokale duurzame initiatieven.
Lieuwe Jongsma : Livius Crafts
Als ik ergens naar kijk stel ik mezelf vaak de vraag “zou ik dat zelf ook kunnen maken?”. Zo maak ik al van jongs af aan allerlei dingen. Mijn liefde voor houtbewerking begon met het bouwen van gitaren. Via een obsessie voor handgereedschap en traditionele methoden ben ik in de vershoutbewerking verzeild geraakt, waar ik bij de lepels ben blijven hangen. Want wat zijn dát een bijzondere dingen, die lepels. Ogenschijnlijk simpel, maar oh zo moeilijk om goed te doen. Er valt eindeloos mee te variëren en hij kan altijd beter.
Van huis uit ben ik docent op de middelbare school. Sinds een paar jaar geef ik ook les daarbuiten, onder andere in het maken van lepels. Zo heb ik de afgelopen twee jaar lesgegeven op het festival van Jane Mickelborough Fines Lames et Petites Cuilleres in Bretagne. Aan kinderen en aan volwassenen. Zo probeer ik de wereld te bekeren tot mijn gekte, lepel voor lepel.
Job Suijker : Vers-Hout
Ik geef samen met Sjors van der Meer sinds 2011 workshops werken met vershout. Een oeroud ambacht waarbij we vooral, met cursisten, nuttige dingen maken: krukjes, schaafbokken, gereedschapsstelen en stoelen. Sinds een jaar of 3 geven we ook workshops lepelsnijden. Meestal workshops van 1 dag, soms ook meerdere dagen. Ik zelf houd erg van eenvoud. Voor een lepel hebt je niet meer nodig dan een klein stukje hout, een half stammetje. Een zaagje, een bijltje, een houtsnijmes en een lepelmes zijn al het gereedschap dat je nodig hebt.
Ik vind het zelf het leukst om mensen op weg te helpen met het snijden van hun eerste lepels. Het aanleren van de verschillende snij- en haktechnieken is steeds opnieuw een uitdaging. Leuk om te zien hoe mensen steeds opnieuw weer gegrepen worden door de lepel. Dat is bijna niet uit te leggen.
Annette Koehnen : Fingerprint Furniture

Details

Start:
September 22, 2018
End:
September 23, 2018
Cost:
Euro155
Website:
www.lepelfeest.nl

Cabinets of Curiosity

We are curious makers of things, things we dream up ourselves. Remarkable, useful, beautiful and original things. Sometimes they are made entirely by hand, sometimes partly by machine, in the future perhaps by robots. May be not robots. Always with an eye for detail and with an element of fun.

If you care to follow this blog and join our journey, we’ll share our successes and (occasional) failures with you and hopefully you’ll become a frequent visitor. Suppose that depends on us keeping you entertained. So let’s get on with the words and pictures.

Work in progress

Copyright

© Gerard Scanlan and Cabinetsof Curiosity.eu, 2015 -2019. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this site’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Gerard Scanlan and CabinetsofCuriosity.eu with appropriate and specific direction to the original content.